Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Filat: de la 100 de…

Filat: de la 100 de zile la 2010

Fiecare dintre noi plăteşte azi şi acum pentru stagnarea în dezvoltare şi creşterea economică amăgitoare şi fragilă din ultimii 8 ani de guvernare comunistă.  O creştere economică bazată pe consum, pentru care am plătit cu banii trimişi de concetăţenii noştri plecaţi la muncă peste hotare celor rămaşi acasă, sus’ine premierul Vlad Filat, indicand asupra prioritatilor pentru 2010.  

Ne-am angajat să dezvoltăm o economie atractivă în interior şi competitivă în exterior. Am convingerea fermă că Republica Moldova poate deveni, foarte rapid, ţara cu cel mai bun şi atractiv mediu de afaceri din Europa Centrală şi de Est. În acest scop, vom continua să eliminăm barierele administrative şi instituţionale, să demonoplizăm şi să liberalizăm economia ţării; să modernizăm sistemul de educaţie şi să ne integrăm în spaţiul de educaţie şi cunoaştere european; să dezvoltăm sectorul tehnologiilor de comunicare şi informare şi să aplicăm aceste tehnologii la eficientizarea şi responsabilizarea sistemului administrativ şi al serviciilor publice.  

Ne aşteaptă  un an dificil, dar cu multe oportunităţi de a construi o ţară prosperă şi de a avansa în eforturile noastre de integrare europeană.  

Azi, ca urmare a acţiunilor întreprinse în cele 100 de zile, Republica Moldova are perspective mult mai clare de aprofundare a relaţiilor şi de integrare în Uniunea Europeană. Pentru aceasta trebuie să continuăm reformele interne, care ne vor costa pe fiecare în parte. Dar, fiecare dintre noi şi, în mod special copii noştri, merită să trăiască într-o ţară europeană, cu şcoli de calitate, locuri de muncă bine plătite, o ţară care ar oferi posibilitatea de afirmare acasă. 

Agenda de Integrare Europeană a Guvernului pentru 2010 prevede:

Dialog dinamic cu UE şi reforme interne pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni; participare angajată şi de calitate a instituţiilor statului în negocierea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv; aprofundarea relaţiilor şi obţinerea sprijinului statelor membre ale UE în procesul integrării europene a RM.  

Viteza şi consistenţa procesului de integrare a Republicii Moldova în UE depind de voinţa, faptele şi consecvenţa noastră. 

Guvernul a asigurat şi va continua să asigure funcţionalitatea instituţiilor statului.

Continuarea reformării administraţiei publice centrale şi demararea reformei de descentralizare şi asigurare a autonomiei locale sînt priorităţile pe care le vom aborda şi implementa cu determinare şi perseverenţă în 2010. Competenţa, profesionalismul şi eficienţa în administraţia publică sînt determinate pentru eforturile de modernizare a ţării noastre. Guvernul va intensifica acţiunile de combatere a corupţiei, utilizării instituţiilor statului şi serviciilor publice neperformante pentru a abuza de banii publici. 

Guvernul va extinde şi aprofundarea dialogul cu cetăţenii noştri de peste hotare, în scopul protejării intereselor lor în ţările în care se află şi aici, la ei acasă. Ne angajăm să dezvoltăm continuu dialogul instituţionalizat cu cetăţenii, societatea civilă, sectorul privat, mediile academice.  

În 2010, Guvernul va implementa iniţiative de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, va atrage asistenţă financiară din partea donatorilor internaţionali pentru realizarea proiectelor comune în economie, sănătate, infrastructură, educaţie, agricultură, ecologie, transport pentru a facilita reintegrarea ţării.  

Guvernul va continua aprofundarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, cu ţările vecine şi cu Uniunea Europeană în spirit european, în baza principiilor de colaborare şi a beneficiilor mutuale.  

Guvernul mulţumeşte partenerilor de dezvoltare, sectorului privat, societăţii civile pentru deschidere şi colaborare la elaborarea şi implementarea programelor şi iniţiativelor Guvernului de modernizare şi dezvoltare a ţării. 

Comunicat, Guvernul R.Moldova